
Multe s-au spus referitor la campaniile de email marketing, multe se vor mai spune, dar un lucru este cert – este printre putinele instrumente de marketing care iti permite sa ai o relatie apropiata si eficienta cu abonatii tai, pe termen lung.
Daca deja ai in desfasurare o astfel de campanie, stii cu ce tip probleme te confrunti pentru a ajunge in inbox-ul abonatilor tai si acolo, cate eforturi trebuie sa faci pentru ca emailul expediat sa fie citit.
O campanie eficienta de emailing se bazeaza pe cativa piloni esentiali, de care trebie sa tii cont. Iata cum poti optimiza propria campanie, astfel incat sa obtii si tu cele mai bune rezultate:
- Segmenteaza lista abonatilor
Cheia succesului reprezinta trimiterea mesajului potrivit persoanelor potrivite. Nu trimite acelasi email intregii liste, ci creeaza liste separate in functie de interesele lor, varsta, sex, locatie etc. apoi trimite mailuri cu mesaje diferite. Este important sa intelegi ce tip de continut sa expediezi si cui trimiti e-mailuri. In lista ta de abonati pot exista persoane interesate de reduceri si cupoane, evenimente, stiri, dar nu in mod necesar de toate 3 simultan. Trimitand mesaje relevante persoanelor potrivite iti poate creste semnificativ rata de deschidere si rata de click.
2. Design mobile-friendly
Odata cu revolutia smartphone-urilor, oamenii au inceput sa petreaca tot mai mult timp consumand informatie prin interediul acestora. Pentru a evita ca emailurile tale sa fie trimise direct in trash, asigura-te ca design-ul newsletter-ului se adapteaza tuturor dispozitivelor mobile de pe care este accesat.
3. Adauga un titlu concis si relevant
Evita sa folosesti titluri lungi, cu intelesuri multiple si greoaie. Scrie in schimb titluri scurte, din care utilizatorii inteleg imediat ce vrei de la ei. Incadreaza-te in aproximativ 50 de caractere si testeaza diferite forme de redactare. Alege titluri sub forma de intrebare – care sa starneasca curiozitatea, titluri care urgenteaza actiunea sau care indeamna catre realizarea unei actiuni.
4. Personalizeaza newsletterul
Personalizarea te ajuta sa fii mai aproape de abonatii tai. Incepe cu folosirea numelui in subiectul mesajului, pentru a crea un impact puternic in momentul primirii emailului. Gandeste-te chiar la expedierea de vouchere-surpriza cu ocazia aniversarii acestora – crede-ne le vei castiga loialitatea. Asa cum iti spunem putin mai devreme, este important sa-ti cunosti audienta, sa le cunosti interesele si sa personalizezi continutul fiecarui email in functie de aceste coordonate.
5. Foloseste un CTA clar
Una dintre cele mai mari greseli in email marketing (si nu numai) este faptul ca o campanie nu are la baza obiective clar definite inainte de lansare. Vrei sa fii mai cunoscut, vrei mai multi abonati, mai mult trafic pe site, vizite pe Facebook? Stabileste un singur obiectiv si concentreaza-te pe atingerea acestuia prin intermediul unor actiuni clare. Un call-to-action concis este esential pentru rata de click a unui email.
6. Starneste curiozitatea
Daca faci referire la un continut de mari dimensiuni, ar fi bine sa oferi cititorilor un teaser, un scurt preview al articolului, in care sa mentionezi cele mai importante puncte, apoi sa adaugi un buton de „Citeste mai mult” cu trimitere catre websiste/blog.
7. Identifica cea mai buna ora pentru a expedia emailurile
O afacere nu seamana cu alta, asa ca nici publicul lor tinta nu vor reactiona asemanator fata de acelasi mesaj. Unii pot fi activi dimineata, la prima ora, altii la pauza de pranz, iar altii abia seara, dupa program. Cea mai buna modalitate de a gasi ora si ziua potrivita in care sa trimiti newsletterul este sa testezi si sa vezi cand ai cele mai multe deschideri si cea mai buna rata de click.
8. Fii flexibil cu dezabonarea
Tuturor ne place sa avem optiunea de a ne dezabona atunci cand ne razgandim, oricare ar fi motivul. Fii sigur ca afisezi link-ul cu dezabonarea cat mai vizibil, in caz ca unii dintre abonatii tai nu isi mai doresc sa faca parte din comunitatea ta.
9. Urmareste rezultatele
Pentru a stii daca o campanie functioneaza sau nu si mai ales daca eforturile tale sunt rasplatite, trebuie sa urmaresti cifrele si principalii indicataori de performanta: numarul de abonari si dezabonari, rata de click, rata de bounce. Vezi unde gresesti si corecteaza pas cu pas aceste erori cu scopul de a optimiza campania propriu-zisa.
10. Testeaza, testeaza, testeaza
Mediul digital este intr-o permanenta schimbare, asa ca succesul sta in testarea permanenta a diferitelor aspecte, de la titlu la continut, imagini, ora si zi de expediere si pana la acuratetea abonatilor.
Un newsletter este un instrument puternic si eficient, atata timp cat este folosit in concordanta cu nevoile consumatorilor si cu obiectivele de business.
Daca nu ai timpul sau resursele necesare pentru crearea si expedierea unui newsletter, contacteaza echipa noastra de marketing si pune la cale strategia eficenta pentru afacerea ta!